De top van de regeringscoalitie gaat maandagochtend weer met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om de tafel voor de laatste onderhandelingen over de rijksbegroting van volgend jaar. Het kabinet presenteert de miljoenennota op Prinsjesdag, 16 september.

Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun was en is nodig omdat het kabinet van VVD en PvdA zonder de ‘bevriende oppositie’ geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.

Maandagochtend is er rond 10.30 uur op het ministerie van Financiën eerst overleg tussen premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA).

Waarschijnlijk een uur later sluiten de oppositiefractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) aan.

Wensenlijstjes van oppositie

D66, ChristenUnie en SGP leverden in april al hun wensenlijstjes in die per stuk opliepen tot vele honderden miljoenen euro’s. Partijen willen lastenverlichting via onder meer lagere lasten op arbeid en extra geld voor onder meer Defensie en het Openbaar Ministerie. Zeker is al dat er extra geld komt voor Defensie, hoeveel is nog niet duidelijk.

Dijsselbloem zei vrijdag dat er enige ruimte is voor lastenverlichting, maar de mogelijkheden zijn volgens hem beperkt. Volgens Dijsselbloem weten de partijen dat ook. "De verwachtingen zijn denk ik realistisch en dat is ook goed.'' Hij noemde het al een "geweldige winst dat we niet méér hoeven te bezuinigen dan we eerder van plan waren".

Maar veel extra ruimte is er niet. "Elke extra uitgave voor lastenverlichting betekent dat het begrotingstekort verder oploopt en dat moeten we niet doen'', aldus Dijsselbloem afgelopen vrijdag.

Belastingstelsel op de schop

Het kabinet werkt ondertussen ook aan plannen om het belastingstelsel te herzien. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gaven eerder al aan het huidige Nederlandse systeem veel te complex te vinden.

Er is de laatste jaren een steeds luidere roep om een fiscale stelselwijziging, die grofweg elke 10 jaar wordt doorgevoerd. Sinds 2001 is het stelsel echter niet meer aangepast aan de veranderende samenleving, waarin bijvoorbeeld het aantal zelfstandige ondernemers fors is gestegen.

Het kabinet zou nu door onder meer de lasten voor werkgevers en werknemers te verlagen, meer banen willen creëren. Voor ondernemers moet het goedkoper worden om mensen in dienst te nemen. Maar hoe lagere belastingen op arbeid precies worden uitgewerkt in combinatie met andere fiscale maatregelen is nog niet duidelijk.

Vermogensbelasting en btw

Een verhoging van de vermogensbelasting een optie. De PvdA is daar voor in ruil voor lagere belastingen voor lagere inkomens. Maar de VVD ziet niets in dat voorstel. Aanleiding voor de opgelaaide discussie over vermogensbelasting is een boek van de Franse econoom Thomas Piketty over de groeiende kloof tussen arm en rijk. Vermogenden worden steeds rijker doordat hun vermogen sneller groeit dan de economie, aldus Piketty.

Een ander heikel punt is de btw. Het normale tarief bedraagt nu 21 procent, maar daar zijn vele uitzonderingen op. Om de btw te vereenvoudigen zou het kabinet één tarief in kunnen voeren. Bij een btw van 17 procent maakt dat geen verschil voor de overheidsfinanciën. Een uniform tarief van 18 procent betekent 3 miljard euro winst per jaar voor het kabinet.

Hervormingen pas in 2016

Ingewijden meldden tegenover het Financieele Dagblad dat echte hervormingen pas op zijn vroegst in 2016 aan de orde zijn. Voor bedrijven en de fiscus zouden ingrijpende veranderingen per 1 januari 2015 technisch niet haalbaar zijn.

Ook VVD-fractievoorzitter Zijlstra gaf eerder al aan dat omvangrijke belastingherziening pas in 2016 plaats kan vinden. Hij hoopt dat het in elk geval nog lukt in deze regeerperiode, die in beginsel loopt tot de volgende verkiezingen in maart 2017.

Bron: Z24/ANP

Lees ook

'Belastingstelsel versimpelen? Begin dan met het afronden van getallen'

7 manieren om hogere vermogensbelasting te vermijden

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl